De akoestische gitaar: wat maakt deze zo uniek?

De akoestische gitaar is een prachtig instrument waarmee je nummers doordrenkt van puurheid en romantiek ten gehore brengt. Wanneer je mensen vraagt welk muziekinstrument ze zouden willen spelen, noemen ze vaak de gitaar. Met dit muziekinstrument creëer je een prettige sfeer en weet je mensen met elkaar te verbinden. Wil je met gitaar spelen beginnen? De vele mogelijkheden zorgen er vaak voor dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Bovendien is het vaak niet helemaal duidelijk wat de verschillen tussen de uiteenlopende typen zijn. Wat houdt deze akoestische variant precies in? 

Kenmerken van de akoestische gitaar

Een gitaar van deze soort is een snaarinstrument dat dusdanig is vervaardigd, dat de klankkast ook als resonator fungeert. Zo wordt er een grotere hoeveelheid lucht in beweging heeft gebracht, wat het geluidsniveau verhoogt. Een akoestische gitaar heeft in de meeste gevallen staalsnaren. Ook daardoor zijn de klanken die je ermee produceert, een stuk luider. Dit gitaar type kan in allerlei muziekgenres worden gebruikt: van pop tot blues en van country tot jazz. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, gebruik je deze gitaren niet alleen maar voor rustige muziek. 

Voor beginners en gevorderden

De bovenstaande beschrijving doet je wellicht vermoeden dat de akoestische gitaar niet geschikt is voor beginners, maar niets is minder waar. Je hebt er namelijk een puur instrument mee in handen dat je veel beter dan bijvoorbeeld een elektrische gitaar helpt om het instrument en de muziek te voelen. Als beginner dien je er wel rekening mee te houden dat de stalen snaren iets pijnlijker zijn voor je vingers. De voor jou als beginner juiste gitaar om akoestische muziek mee te kunnen spelen, vind je bij Gooise Gitaren. Deze winkel mag zich dé gitaarspecialist van Midden-Nederland noemen. Uiteraard zijn ook gevorderden er aan het juiste adres. 

Jouw instrument binnen een breed aanbod aan merken vinden

De akoestische gitaar is een instrument dat door veel gitaar producenten wordt vervaardigd. Denk bijvoorbeeld aan bekende namen als Fender, Richwood, Homestead, Martin en Taylor. Deze en meer merken vind je allemaal bij bovengenoemde gitaarspecialist. De daar aanwezige professionals kunnen je tot in detail helpen met het bepalen wat voor jou het meest geschikte moment is. Er bestaan grote niveau- en prijsverschillen. Wanneer je een beginner bent, is het verstandig om niet direct voor een duur exemplaar te kiezen. Afstembaarheid en bespeelbaarheid zijn dan belangrijker. 

Bekende artiesten en nummers gespeeld met een akoestische gitaar

De akoestische gitaar wordt door veel bekende artiesten bespeeld. Denk bijvoorbeeld aan John Mayer of Bruce Springsteen. Ook talrijke, wereldwijd bekende nummer werden en worden op de akoestische gitaar ten gehore gebracht:

  • Nothing Else Matters – Metallica
  • Tears in Heaven – Eric Clapton
  • Hurt – Johnny Cash
  • Angie – The Rolling Stones
  • Redemption Song – Bob Marley
  • Hotel California – Eagles
  • Perfect – Ed Sheeran

Op Nederlandse bodem zijn Lost van Anouk en Ik neem je mee van Gers Pardoel bekende voorbeelden. Laat je inspireren en verras jezelf en anderen met je gitaar vaardigheden.